Arkivat Përditshëm e mërkurë janar 10th, 2018

Letra të pa njohura të Fan Nolit (1906-1913)

A ishte themeluesi i Kishës Autoqefale Shqiptare atesit? A besonte Noli në zot, apo zoti i tij ishte  folozofi Friedrich Nietzsche? Letra e një...

10 Janar 1802, përkujtohet sot inxhinieri i shquar Karl Gega

Bota shkencore shqiptare, më 10 Janar, feston përvjetorin e lindjes së inxhinierit të shquar shqiptar Karl Gega, Doktor i Shkencave Matematike, u lind në...

10 Janar 1920, vritet patrioti Sali Nivica

Në Shkodër, më 10 Janar 1920, u vra nga një agjent italian, patrioti Sali Nivica, një nga drejtuesit e Lëvizjes kombëtare Shqiptare dhe drejtor...

10 Janar 1931, Hasan Prishtina i kërkon Lidhjes së Kombeve përkrahje...

Më 10 janar 1931, Hasan Prishtina, në emër të bashkëkombasve të vet, i drejtoi Lidhjes së Kombeve, një protestë mbi gjëndjen e vështirë të...

10 Janar 1932, marrëveshje Shqipëri-Bullgari për pakicat kombëtare

Në Sofje, më 10 Janar 1932, u nënshkrua marrëveshja për pakicat kombëtare ndërmjet Shqipërisë dhe Bullgarisë.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

10 Janar 1933, lindi Valentina Objektova ( Çollaku)

Valentina Objektova ( Çollaku),  ishte vetëm 8 vjeçe kur morën njoftimin për rënin e babait, Jakovit, në betëjën për mbrojtjen e Moskës; u lind...

10 Janar 1933, lindi Marash Hajati, gazetar dhe pedagog

Në një familje të varfër shkodrane, më 10 Janar 1933, u lind Marash Hajati, gazetar dhe pedagog. U diplomua në Universitetin e Leningradit dhe...

10 Janar 1947, lindi Robert Ndrenika, Artist i Merituar

Artisti i Merituar Robert Ndrenika, lindi më 10 Janar 1947. Ai u diplomua në shkollën ‘Aleksandër Moisiu”. Rrugën artistike e filloi në skenën e...

10 Janar 1942, Imzot Visarion Xhuvani emërohet Metropolit në Berat

Më 10 janar 1942, Imzot Visarion Xhuvani, ish Kryetar i Kishës Autoqefale Shqiptare, u emërua si Metropolit në Episkopatën e Beratit.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari...

10 Janar 1944, vritet Kajo Karafili

Në luftë kundër pushtuesëve, më 10 Janar 1944, u vra Kajo Karafili, Hero i Popullit.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

10 Janar 1957, Shqipëria aderon në OBSH

Më 10 Janar 1957, vendi ynë aderoi në Organizatën Botërore të Shëndetësisë.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

10 Janar 1997, ekspozitë e piktorit Kosovar Demush Avdimetaj

Piktori Kosovar Demush Avdimetaj, më 10 Janar 1997, hapi në kryeqytetin e Sllovenisë ekspozitën personale. Punimet e tij i kanë prezantuar edhe ekspozita të...