Arkivat Përditshëm e premte janar 12th, 2018

12 Janar 1862, lindi Anton Xanoni, shkrimtar, studiues e gjuhëtar

Më 12 Janar 1862, lindi pedagogu, gjuhëtari dhe shkrimtari Anton Xanoni. Studimet e larta i kreu në Spanjë, Dalmaci, Itali, Poloni. Dha mësim në...

12 Janar 1917, doli në Vjenë numri i parë i gazetës...

Në kryeqytetin austriak Vjenë, më 12 Janar 1917, doli numri i parë i gazetës “Vllaznija” organ i shoqërisë shqiptare “Dija”. Fletorja trajtoi probleme, politike,...

12 Janar 1920, protestë për Konferencën e Paqes; ndërgjegja njerëzore nuk...

Komiteti “Mbrojtja Kombëtare e Kosovës”, më 12 Janar 1920, i dërgoi kryesisë së Konferencës së Paqes në Paris një protestë kundër planeve për t’i...

12 Janar 1924, Sali Ceka nxori numrin e parë të gazetës...

Më 12 Janar 1924, patrioti demokrat Sali Ceka, nxorri numrin e parë të gazetës “Ku vemi”. E përjavëshme politike dhe ekonomike, dilte në Elbasan...

12 Janar 1923, përkujtohet sot albanologu çek Urban Jarnik

Sot përkujtohet albanologu i shquar çek Urban Jarnik. Ai ka dhënë një ndihmesë të madhe në zhvillimin e gjuhës dhe folkloristikës shqiptare, dhe njëkohësisht...

12 Janar 1927, dënohen ashpër krerët e kryengritjes së Dukagjinit

Pas shtypjes me armë të kryengritjes në Dukagjin, gjyqi politik që u hap në Shkodër, më 12 Janar 1927, tre nga krerët kryengritës i...

12 Janar 1943, u dorëhoq qeveria e Mustafa Krujës

Më 12 Janar 1943, qeveria e kryesuar nga Mustafa Kruja, dha dorëheqjen. Me 20 të atij muaji, u formua qeveria e re me kryeministër...

12 Janar 1946, Asambleja Kushtetuese zgjodhi Presidiumin; Kryetar Omer Nishani

Asambleja Kushtetuese e mbledhur në Tiranë, më 12 Janar 1946, zgjodhi Presidiumin e saj që kryesohej nga Omer Nishani.Referencat: Thimi Çollaku / Kalendari i botës...

12 Janar 1957, u shua misionari italian Lorenc Vixoli; një jetë...

Misionari italian në Shqipëri, Lorenc Vixoli, që gjithë jetën e tij ja kushtoi zhvillimit të arsimit dhe kulturës shqiptare, ndërroi jetë, më 12 Janar...

12 Janar 1991, u nënshkrua me Bashkimin Sovjetik Protokoll bashkëpunimi

Në Tiranë, më 12 Janar 1991, midis Qeverisë Shqiptare dhe asaj Sovjetike, u nënshkrua “Protokolli për bashkëpunimin ekonomiko-tregëtar”.

12 Janar 1997, u çel në Prizren ekspozita e piktorit kosovar,...

Në Prizren, më 12 Janar 1997, u hap ekspozita personale e akademikut Kosovar Aziz Basha. Piktori u prezantua para shikuesve me punimet e tij...