Arkivat Përditshëm e shtunë janar 13th, 2018

Shqiptarët e Novi Pazarit 1904. (Video) Filmi i parë me...

Inçizimi pamor nga viti 1904, i cili paraqitet këtu është ndoshta filmi i parë me shqiptarë. Ky inçizim është pjesë e një filmi dokumentar...

13 Janar 1913, lindi patrioti arbëresh Domenik Mauri

Në Shën Mitër të Kalabrisë, më 13 Janar 1913, u lind patrioti dhe luftëtari për liri e demokraci, arbëresh  i quajtur Domenik Mauri. Ai ...

13 Janar 1871, lindi Mihal Grameno

Në Korçë, më 13 Janar 1871, u lind shkrimtari dhe luftëtari  i lirisë Mihal Grameno. Qysh  i ri emigroi në Rumani, ku u përfshi...

13 Janar 1897, u botua në Sofje almanaku i parë shqiptar...

Në kryeqytetin bullgar, më 13 Janar 1897, filloi botimin “Dritrrëfenjësi shqip”, organ  i shoqërisë atdhetare të mërgimtarëve shqiptarë në Sofje “Dëshira”. Ai mbetet një...

13 Janar 1920, anglezi Tomas Uinkop botoi dramën “Skënderbeu ose dashuria...

Më 13 Janar 1920, u shqipërua dhe u botua drama e shkrimtarit dhe dramaturgut anglez Tomas Uinkop “Skënderbeu ose dashuria për liri”. Kjo është...

13 Janar 1934, u shua gjinekologu i parë shqiptar, Sotir Bilbili

Më 13 Janar 1934, vdiq në Korçë, Doktor Sotir Bilbili, një nga mjekët më të hershëm shqiptarë. Fakultetin e Mjeksisë e ndoqi në Universitetin...

13 Janar 1945, shtetëzimi i Bankës së Shqipërisë

Më 13 Janar 1945, Banka Kombëtare e Shqipërisë, u shtetëzua nga Këshilli Antifashist Nacionalçlirimtar dhe u zëvendësua me Bankën e Shtetit Shqiptar. Sikurse dihet...

13 Janar 1967, u vu në skenë “Zonja e bujtinës”

Më 13 Janar 1967, në skenën e Teatrit Popullor, u luajt me shumë sukses komedia e dramaturgut të shquar  italian Karlo Gordonit “Zonja e...

13 Janar 1981, u përkthye romani i Migel Asturias “Papa jeshil”

Në Janar të vitit 1981, u vu në qarkullim romani  i shkrimtarit guatemalas, Migel Asturias “Papa Jeshil”, përkthyer nga Perto Zheji. Kjo  ishte vepra...

13 Janar 1993, u vendosën marrëdhëniet diplomatike me Ukrainën

Pas përfundimit të bisedimeve, më 13 Janar 1993, në Nju Jork u shpall komunikata për vendosjen e marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Republikës së Shqipërisë dhe...