Arkivat Përditshëm e diel janar 14th, 2018

Shtrirja gjeografike e gjuhës shqipe, nga Robert Elsie

Gjuha shqipe flitet prej më shumë se gjashtë milionë njerëzish në jugperëndim të Gadishullit Ballkanik, kryesisht në Republikën e Shqipërisë dhe në vendet fqinjë...

14 Janar 1822, lindi Jani Vreto

Jani Vreto, atdhetar dhe mendimtar i Rilindjes Kombëtare u lind më 14 Janar 1822. Kreu shkollën “Zosimea” të Janinës. Më 1854, u vendos në...

14 Janar 1896, shoqëritë patriotike shtrijnë degët nga Kostandinopoja në Egjipt

Në Egjipt, më 14 Janar 1896, u themelua “Dega e Shoqërisë së Kostandionpojës për shkronjat shqip”. Ajo zhvilloi një veprimtari të dendur për përhapjen...

14 Janar 1847, thirrje për kryengritje e Josif Bagerit për popullin...

Shqiptarët me banim në Raguzë, më 14 Janar 1847, i drejtuan një “Thirrje” popullit shqiptar për themelimin e një Komiteti, që do të organizonte...

14 Janar 1920, “Çështja e Adriatikut”, një plan për ta copëtuar...

Në pazarllëqet diplomatike, që zhvilloheshin në prapaskenë, më 14 Janar 1920, diplomatët e fuqive të mëdha perëndimore, i dorëzuan përfaqësuesve jugosllavë planin anglo-franko –...

14 Janar 1921, doli në Elbasan numri i parë i revistës...

Më 14 Janar 1921, doli numri i parë i revistës së përjavshme politike e letrare “Shkumbini”. Fletoren e drejtonte Filip Papajani dhe më pas...

14 Janar 1927, marëveshje tregëtare me Rumaninë

Në Tiranë më 14 Janar 1927, me shkëmbim notash midis Shqipërisë dhe Rumanisë u përfundua “Marrëveshja tregtare provizore mbi bazën e reciprocitetit dhe të...

14 Janar 1937, lindi publicisti kosovar Beqir Hoti

Publicist Kosovar Beqir Hoti, u lind më 14 Janar 1937. Ai u diplomua për gjuhë dhe letërsi shqipe në Universitetin e Prishtinës, duke filluar...

14 Janar 1998, marrëveshje me Maqedoninë për vijën kufitare

Më 14 Janar 1998, Kuvendi i Republikës së Shqipërisë, ratifikoi “Marrëveshjen ndërmjet Qeverisë Shqiptare dhe Qeverisë Maqedonase për ndërtimin, riparimin dhe mirëmbajtjen e vijës...