Arkivat Përditshëm e mërkurë janar 17th, 2018

Gjuha arvanitase është gjuha e perëndive

Libri “Gjuha e Perëndive” i arvanitasit të madh Aristidh Kola trajton një çështje që nuk është aspak e re, por ndoshta edhe më e...

Skënderbeu luftonte si luan dhe falte si Zot

I pikëlluar sa s’ka, i ra përpara  më gjunjë dhe, si ndonjë lutës, i kërkoi me lot në sy që ta falte dhe të...

17 Janar 1468, dita e vdekjes së Heroit tonë Kombëtar, Gjergj...

Kombi shqiptar përkujton, më 17 Janar, Heroin e tij legjendar Gjergj Kastriot Skënderbeu në përvjetorin e përjetësisë. Po sjellim më poshtë letrën që Republika...

17 Janar 1703, u mblodh Kuvendi i Arbërit

Më 17 Janar 1703, në kishën e Shën Gjonit në Mërgi, afër Durrësit u mbajt Kuvendi i Arbërit. Në materialet e këtij tubimi, ndeshet...

17 Janar 1822, një shënim mbi vrasjen e Ali Pashë Tepelenës

Ka ardhur deri në ditët tona, shënimi i Igumenit të Manastirit të Shën Pantelejmonit Anania, mbi mënyrën si u vra Ali Pashë Tepelena, shkruar...

17 Janar 1880, lindi piktori Ndoc Martini

Në Shkodër, më 17 Janar 1880, u lind piktori dhe grafisti ynë, Ndoc Martini. Ekspozitën e parë e hapi në shkollën e qytetit, që...

17 Janar 1912, lindi fotografi i madh Mandi Koçi

Mandi Koçi, një nga fotografët dhe kinooperatorët tanë më të hershëm u lind në Voskopojë, më 17 janar 1912. Në Korçë ai hapi të...

17 Janar 1968, premierë e operas “Gjergj Kastrioti Skënderbeu”

Me rastin e 500-vjetorit të vdekjes së Gjergj Kastrioti Skënderbeu, në Teatrin e Operas dhe Baletit në Tiranë, më 17 Janar 1968, u dha...

17 Janar 1982, vriten nga shërbimet sekrete jugosllave luftëtarët kosovarë

Më 17 Janar 1982, në Untergrupenbah të Gjermanisë, agjentët e shërbimit të fshehtë jugosllav vranë mizorisht luftëtarët kosovarë të lirisë: Jusuf Gërvalla, Kadri Zeka...