Arkivat Përditshëm e martë janar 23rd, 2018

Teodor Kolokotroni, heroi arvanitas i pavarësisë së Greqisë

Theodor Kolokotronit, udhëheqës i Revolucionit grek kundër perandorisë Osmane. Kolokotroni, ky “shqiptar” i quajtur arvanitas, fliste arvanisht (arbërisht), paraardhëse e drejtpërdrejtë e shqipes së...

23 Janar 1899, u mbajt “Kuvendi i Pejës”; të kundërshtohet me...

U mblodh në Kosovë më 23 Janar 1899 Kuvendi i Pejës, ku morën pjesë 450 përfaqësues nga gjithë Shqipëria. Ai themeloi organizatën që u...

23 Janar 1894, lindi Rosalino Petrota, historian e publicist Arbëresh

Më 23 Janar 1894, lindi Rosalino Petrota, publicist dhe historian arbëresh. U diplomua për mjekësi por u bë i njohur për krijimtarinë kushtuar Shqipërisë...

23 Janar 1900, u hap në Rumani shkollë nate për...

Më 23 Janar 1900, në Kostancë të Rumanisë, mërgimtarët tanë hapën shkollën e parë shqipe të natës. Si klasa shërbenin zyrat e shoqërisë “Bashkimi”....

23 Janar 1909, u shua Halit Bërzeshta, patriot i lëvizjes...

Në Selanik më 23 Janar 1909, vdiq veprimtari i lëvizjes kombëtare Halit Bërzeshta. Ai lindi në vitin 1840 në Bërzeshtë dhe u diplomua për...

23 Janar 1916, u vra Isa Boletini

Në Podgoricë, më 23 Janar 1916, u vra pabesisht nga malazezët heroi i kombit shqiptar Isa Boletini.  Bashkë me të ranë edhe djemtë e...

23 Janar 1937, Kel Marubi publikoi në Shkodër koleksion kartolinash

Kryemjeshtri i artit fotografik Kel Marubi, më 23 Janar 1937, botoi një koleksion kartolinash me panorama të monumenteve të kulturës së qytetit të tij...

23 Janar 1992, marrëveshje për tregëti me Çekinë e Skllovakinë

Më 23 Janar 1992, pas bisedimeve të kryera në Tiranë midis Qeverisë së Republikës së Shqipërisë dhe asaj Çeke e Sllovake u nënshkrua “Marrëveshja...

23 Janar 1997, u shua Ejup Gashi, pedagog e studiues

Patrioti, pedagogu dhe studiuesi Ejup Gashi u nda nga jeta më 23 Janar 1997. Ai lindi në Kosovë në vitin 1940 dhe punoi e...