Arkiva Mujore shkurt 2018

22 Shkurt 1822, u dërgua në Stamboll koka e Ali Pashë...

Afro një muaj pas vrasjes mizore, më 22 Shkurt 1822, koka e Ali Pashë Tepelenës, u dërgua në Stamboll, ku u ekspozua para publikut,...

22 Shkurt 1917, u nda nga jeta abat, Preng Doçi

Sot përkujtohet Preng Doçi, patriot, poet dhe klerik. U lind në Bulgar të Malësisë së Lezhës, në vitin 1846. Studimet teologjike i kreu në...

22 Shkurt 1926, u ngrit kryekonsullata Shqiptare e nderit në...

Në bazë të dekret-ligjit, datë 22 Shkurt 1926, në Janinë të Greqisë ngrihet një kryekonsullatë nderi e Republikës së Shqipërisë. Para luftës rrjeti i...

22 Shkurt 1933, u shua patrioti Hil Mosi

Hil Mosi, pedagog i shquar, gazetar, shkrimtar, u shua, më 22 Shkurt 1933. Pas diplomimit në Glagenfurt të Austrisë u kthye në Atdhe, ku...

22 Shkurt 1942, grevë antifashiste e nxënësve të Institutit Femëror në...

Në Shkurt të vitit 1942, në disa qytete të Shqipërisë, u organizuan greva dhe demostrata antifashiste. Në Tiranë, më 22 Shkurt, nxënëset e Institutit...

22 Shkurt 1949, u përurua hekurudha Tiranë-Durrës

Më 22 Shkurt 1949, u përurua linja hekurudhore Durrës-Tiranë, një nga hekurudhat e para të ndërtuara në vendin tonë me punë vullnetare nga rinia...

22 Shkurt 1950, u krijua teatri profesionist “Andon Zako Çajupi” në...

Mbi bazën e teatrit amator, më 22 Shkurt 1950, u krijua në Korçë Teatri Profesionist “Andon Zako Çajupi”. Spektakli i parë i trupës së...

22 Shkurt 1977, koncert klasik i orkestrës së RTSh në pallatin...

Në skenën e Teatrit të Operas dhe Baletit në Tiranë, Orkestra Simfonike e Radio Televizionit Shqiptar, më 22 Shkurt 1997, i ofroi dëgjuesve një...

21 Shkurt 1272, mbreti Karli I Anzhuin shpalli Mbretërinë e...

Karli I i Anzhuinëve, me anën e një shpalljeje drejtuar arbëreshëve, që mban datën 21 Shkurt 1272, shpalli formimin e Mbretërisë së Arbërit (Regnum...

21 Shkurt 1895, lindi në Shkodër Sandër Saraçi, ekonomist e politikan

Në Shkodër, më 21 Shkurt 1895, lindi ekonomisti dhe politikani Sandër Saraçi. Mbaroi kolegjin Saverian të Shkodrës për tregëti dhe u emërua sekretar i...

21 Shkurt 1912, lindi Dr. Ymer Dishnica

Ymer Dishnica, mjek dhe personalitet politik shtetëror shqiptar u lind në Dishnicë të Korçës, më 21 Shkurt 1912. Filloren dhe të mesmeni mbaroi në...

21 Shkurt 1914, Esat Pashë Toptani i ofroi zyrtarisht Vidit, kurorën...

Më 21 Shkurt 1914, Esat Pashë Toptani, në krye të Delegacionit Shqiptar prej 14 anëtarësh, shkoi në Novi Vid të Gjermanisë, ku i ofroi...

21 Shkurt 1924, greva të mëdha të mësuesve në gjithë Shqipërinë

Gjëndja e vështirë ekonomike dhe uria, që pllakosi vendin në fillim të vitit 1924, shkaktoi një valë grevash në të gjithë qytetet e Shqipërisë....

21 Shkurt 1915, gazeta “Dielli” shkruan për konçensionet e Shqipërisë

Gazeta “Dielli”, e datës 21 Shkurt 1915, përshkruan luftën që bëhej për naftën shqiptare. Asambleja Kushtetuese, thekson gazeta, ratifikoi konçesionin e vajgurit që ishte...

21 Shkurt 1927, u hap në Korçë e dyta kinema “Majestik”

Në qytetin e Korçës, më 21 Shkurt 1927, u hap kinemaja e dytë publike “Majestik” dhe që nga ajo kohë shfaqja e filmave për...

21 Shkurt 1945, përkujtohet sot albanologu Karl Paç

Sot përkujtohet albanologu austriak Karl Paç, një ndër themeluesit e arkeologjisë ilire. Ai ka shërbyer si drejtor i Muzeut Krahinor të Bosnje-Hercegovinës dhe institutit...

20 Shkurt 1622, shënohet sot përvjetori i vdekjes së Pjetër Budit

Sot përkujtohet përvjetori i vdekjes i shkrimtarit dhe klerikut Pjetër Budi, emrin e të cilit e ndeshim në enciklopeditë e huaja ruse. Në vëllimin...

20 Shkurt 1744, vëllezërit Zografi dekoruan Manastirin e Ardenicës

Ikonografët shqiptar, vëllezërit Kostantin dhe Athanas Zografi, më 20 Shkurt 1744, përfunduan pikturimin e mureve të kishës “Lindja e Shën Mërisë” në Manastirin e...

20 Shkurt 1897, u mblodh në Kalabri Kongresi i II për...

Në Unger (Lungero) të Kalabrisë, më 20 Shkurt 1897, u mblodh Kongresi i Dytë Arbëresh për gjuhën shqipe. Në këtë tubim, përveç studjuesve arbëresh...

20 Shkurt 1913, lindi Dr. Jani Gërmenji, ndër të parët dentistë...

Jani Germenji u lind në Kajro, më 20 Shkurt 1913. Mbaroi Liceun e Korçës dhe Shkollën Dentare në Francë. Pas diplomimit hapi klinikën stomatologjike...