21 Mars 1821, rol i pa diskutueshëm i shqiptarëve në rebelimin Rumun kundër Perandorisë Osmane

0
433

Në janar të vitit 1821 në Vllahi të Rumanisë shpërtheu një kryengritje popullore kundër feudalëve vendas dhe pushtuesve osmanë. Kryengritja udhëhiqej nga Tudor Vladimiresku. Më 21 Mars 1821, kryengritësit sulmuan dhe morën me luftë Bukureshtin. Në kryengritjen e Vllahisë morën pjesë dhe shumë shqiptarë që kishin emigruar në këtë krahinë. Ata kanë luajtur një rol të rëndësishëm jo vetëm si luftëtarë të lirisë, por edhe si organizatorë dhe agjitatorë, për të ngritur fshatarët në luftë për liri. Tudor Vladimiresku mbështetej mbi trimërinë dhe besnikërinë e shqiptarëve dhe i dërgonte ata në pikat më të nxehta të luftës.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

SHPËRNDAJE
Arikulli pasues21 Mars 1821, lindi në Strugë patrioti Dr. Ibrahim Temo
Arikulli vijues22 Mars 1910, u hap shkolla e parë shqipe në Labovë
Qendra Mbarëkombëtare e Koleksionistëve Shqiptarë (QMKSH) është një organizatë jo-fitimprurëse e hapur në 2007 me qëllim promovimin e materialeve origjinale të koleksionistëve shqiptarë dhe të huaj mbi data apo figura historike të kombit me fokusim parësor zhvillimin e ndërgjegjes historike të kombit. Qëllimi është anëtarësimi i një rrjeti elitar koleksionistësh shqiptarë brenda e jashtë vendit, për të bërë të mundur nxitjen dhe mbledhjen e tyre për të organizuar ekspozita e aktivitete.