12 Janar 1862, lindi Anton Xanoni, shkrimtar, studiues e gjuhëtar

0
386

Anton Xanoni

Më 12 Janar 1862, lindi pedagogu, gjuhëtari dhe shkrimtari Anton Xanoni. Studimet e larta i kreu në Spanjë, Dalmaci, Itali, Poloni. Dha mësim në Torino dhe në Shkodër. Duke punuar si prift, asnjëherë nuk i ndërpreu studimet dhe veprimtarinë patriotike dhe kulturore. Bashkë me Ndre Mjedën hartuan tekstin “Këndime për shkollat e para të Shqypnisë” që ishte me 3 vëllime. Në vitin 1909 botoi “Gramatika shqipe”, një vit më pas “Shkurtorja e historisë së moçme” dhe më 1911, “Prisi në lamë të letratyrës”. Pas vdekjes së tij më 1915, u botua drama “Skënderbeu”.

Referencat:

Thimi Çollaku / Kalendari i botës shqiptare

SHPËRNDAJE
Arikulli pasues12 Janar 1917, doli në Vjenë numri i parë i gazetës shqiptare “Vllaznija”
Arikulli vijues13 Janar 1993, u vendosën marrëdhëniet diplomatike me Ukrainën
Qendra Mbarëkombëtare e Koleksionistëve Shqiptarë (QMKSH) është një organizatë jo-fitimprurëse e hapur në 2007 me qëllim promovimin e materialeve origjinale të koleksionistëve shqiptarë dhe të huaj mbi data apo figura historike të kombit me fokusim parësor zhvillimin e ndërgjegjes historike të kombit. Qëllimi është anëtarësimi i një rrjeti elitar koleksionistësh shqiptarë brenda e jashtë vendit, për të bërë të mundur nxitjen dhe mbledhjen e tyre për të organizuar ekspozita e aktivitete.

PËRGJIGJU

8 + 7 =